Guide til tandbørstning

Af Dyrlæge Rachel Lund Wive

Næsten alle hunde ville have gavn af at få børstet tænder dagligt. Hundetænder, såvel som
mennesketænder, samler bakterier på overfladen (plak) og hvis dette ikke fjernes dagligt, bliver det til tandsten. Med tiden resulterer det i tandkødsbetændelse og løse og rådne tænder, som kan være meget smertefulde. Desuden er det dyrt at få hundens tænder renset hos dyrlægen hvert andet år.

Der findes mange produkter, som lover rene tænder, f.eks. dental sticks og foder specielt beregnet til at fjerne plak, når hunden tygger. Disse produkter har varierende effekt, men fælles for dem er, at de kun virker der, hvor de rører ved tænderne og at INGEN af dem kan leve op til daglig tandbørstning.

Nogle hunde finder sig pænt i at få børstet tænder, andre er umulige at åbne munden på og opfatter det som et fysisk overgreb. Men ligegyldigt hvor pænt hunden finder sig i det, er det svært at gøre det til en daglig vane. De første 3 dage går det måske fint, men derefter går der længere og længere mellem hver gang, indtil tandbørstningen bare er endnu en dårlig samvittighed over noget, man burde gøre.

Jeg foretrækker at gribe det anderledes an. Formålet med denne lille guide er at gøre tandbørstningen til en hyggestund mellem dig og din hund, som hunden selv minder dig om hver dag. Så nænner man ikke at skuffe sin hund, og så går tandbørstningen som en leg.

Der er forskel på, hvor længe det vil tage, men man skal regne med 3 til 6 uger, afhængig af, om hunden har dårlige oplevelser med tandbørstning med i bagagen. Varigheden af hver fase vil være individuel fra hund til hund.

GOD FORNØJELSE

Fase 1)
Vælg et tidspunkt og et sted, hvor du har mulighed for at børste tænder på hunden hver dag, fx, når du selv børster tænder om aftenen.

Køb en velsmagende hundetandpasta eller nogle lækre godbidder, som I kun bruger til træningen. Jeg synes, at det er bedst at bruge tandpasta.  (Bemærk: hunde kan ikke tåle tandpasta med fluor).

Begynd med at kalde på din hund og beløn den for at komme, enten med at slikke tandpasta af din finger eller med godbidder. Hvis hunden ikke tør komme ud på badeværelset, så start uden for badeværelset. Træningen må kun opleves positivt af din hund.

Gentag dette dagligt, til hunden selv møder op og forventer belønning.

BEMÆRK: endnu ingen tandbørste eller forsøg på at holde hunden fast. Nøglen til succes er, at hunden selv møder op. Derfor kan træningen ikke gå for langsomt.

Fase 2)
Når hunden kommer af sig selv og forventer godbidder, introducerer du tandbørsten, enten en speciel hundetandbørste, en blød babytandbørste eller en overtrækshætte til pegefingeren.

Få hunden til at sidde eller stå og lad den slikke tandpasta af tandbørsten.

Du begynder nu at holde om hundens hoved, mens den slikker tandbørsten.

BEMÆRK: endnu ikke noget med at kigge eller røre tænderne

Fase 3)
Når hunden er helt tryg ved, at du holder dens hoved fast, begynder du at føle og gnide på tænderne. Start med hjørnetænderne i overmunden og lad hunden slikke tandpasta af tandbørsten mellem hver gang.

Gradvis rører du ved flere og flere tænder, mens du belønner.

Fase 4)
Når hunden er tryg ved, at du rører ved alle tænder og forbinder tandbørsten med belønning, kan du forsigtigt begynde at bruge børsten på tænderne, start igen forrest i munden og bevæg dig bagud.

Afsluttende bemærkning
Hver fase kan vare fra få dage til flere uger, afhængig af hunden. Hvis hunden en dag ikke kommer hen og forventer træningen, er du måske gået for hurtigt frem. Vend da tilbage til fase 1 og 2 i nogle dage for at genopbygge hundens tillid og lyst til træningen.

Det er ikke nødvendigt at kunne børste alle tænder grundigt. Hvis du kan børste tænderne i overmunden og hjørnetænderne i undermunden på ydersiden, er det tilstrækkeligt for langt de fleste hunde.

Det kan være et sejt træk at få indøvet vanen, ikke så meget hos hunden, men i høj grad hos ejeren. Men gør dig selv den tjeneste at gennemføre, så får du en hyggelig stund med din hund, forbedrer dens mundhygiejne og sidst, men ikke mindst, undgår dårlig hunde-ånde og slimede kys.