Tandbehandling

Dårlige tænder påvirker livskvaliteten enormt, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan tænderne har det, hos både hunde og katte.

Hunde og katte danner plak, akkurat lige som mennesker gør. Hvis plakken ikke fjernes dagligt, sætter den sig fast på tænderne og forkalker, altså bliver til tandsten. Der lever mange bakterier i tandstenen og dette giver betændelse i tandkødet, hvilket ses som en rød kant på tandkødet ned mod tænderne.

Rigtig mange hunde og katte har problemer med tandsten og tandkødsbetændelse. Hos nogle racer, særligt de brachycephale (kortsnudede), skyldes det forkert tandstilling, men også mange hunde og katte med normalt bid danner hurtigt tandsten.

Symptomerne på tandproblemer kan være alt fra dårlig ånde og brune belægninger på tænderne, løse tænder, blødende tandkød og besvær med at tygge til vægttab og almen svækkelse. Ved rigtig slemme tilfælde er der risiko for at bakterierne kan gå i blodet og give infektioner andre steder i kroppen.

Ofte forårsager tandkødsbetændelsen tandbylder i kæbeknoglen, hvor rødderne sidder fast. Det er meget smertefuldt. Desværre siger de fleste hunde og katte ikke til, så ofte er det først efter behandling, at vi finder ud af, hvor ondt det har gjort.

Tandsten kan ikke børstes væk med en tandbørste, og hunden kan ikke ved at tygge i tyggepinde
få belægningerne væk. Knogler kan i nogle tilfælde løsne tandstenen, men er sjældent nok til at løse
problemet (og desuden kan mange hunde ikke tåle knogler, men får dårlig mave eller forstoppelse).

Det er nødvendigt at få renset tænderne fri for tandsten med specialudstyr. Dette foregår i fuld bedøvelse, for det er ikke nemt at overbevise en hund eller kat om at sidde stille og gabe.

Tidligere foregik tandrensning manuelt. Nu kan vi heldigvis tilbyde samme behandling, som vi selv får hos
tandlægen.
Alle tandrensninger foretages med ultralyd og efterpolering.

Hvis vi er i tvivl, om en tand er sund og rask, vælger vi ofte at tage et røntgenbillede. Med tandrøntgen kan vi med stor sikkerhed afgøre, om den enkelte tand skal opereres ud eller blive siddende.

Meget ofte, når vi har renset tænder på en hund eller kat, står vi med nogle tænder, hvor vi er i tvivl, om de er sunde eller ej. Det er simpelthen ikke altid muligt at afgøre det udefra.

En tand, der umiddelbart ser sund ud, kan godt være en tand med en begyndende tandbyld, hvilket er
meget smertefuldt og giver risiko for spredning af bakterier, bla. til hjerteklapperne. Sådan en tand skal fjernes, for er der først gået betændelse om rødderne, vil tanden aldrig blive sund igen.

Omvendt kan en tand med blottede rødder og tandkødsbetændelse være en tand med sunde rødder, som ikke skal fjernes, men blot holdes ren for ny plakdannelse.

Er der først sket skade på knoglerne, som tænderne sidder fast i, er der ofte ingen anden løsning end at fjerne tanden. Dette foregår ofte ved en kirurgisk udtrækning af tænder – det vil sige at tanden opereres ud ved at løsne tandkødet og bore tanden fri af knoglen – og det er nødvendigt, fordi tænder hos hunde og katte har meget længere og kraftigere rødder end hos mennesker.